Hangi hallerde tanıklıktan çekinebilir?
“(1) Aşağıdaki kişiler ifade vermekten kaçınabilirler: (a) Şüpheli veya sanığın nişanlısı. (b) Şüphelinin veya sanığın eşi, artık evli olmasalar bile. (c) Şüphelinin veya sanığın kan veya hısımlık yoluyla ataları veya altsoyları.
Tanık ne zamana kadar sunulur?
Tanıkların ne zaman mahkemeye çıkarılacağı 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanununda belirtilmemiştir. Taraflar arasındaki uyuşmazlık konusu duruşmada karara bağlandıktan sonra, taraflara delillerini sunmaları için süre verilir.
Tanıklıktan çekilme dilekçesi ne zaman verilir?
(3) Tanıklık yapmaktan çekinebilecek kişilere, duruşmadan önce tanıklık etme haklarından vazgeçebilecekleri bildirilir. “Bu kişiler, dinlenirken herhangi bir zamanda tanıklık etme haklarından vazgeçebilirler.” Bu makalede belirtildiği gibi, bir tanık hem soruşturma hem de kovuşturma aşamalarında tanıklık etme haklarından vazgeçebilir.
Mahkemede tanık olmaktan nasıl vazgeçilir?
Mahkeme tüm tanıkları davetle dinlemeye karar verir. Bir tanığın mahkemede sorgulanmasından feragat etme talebi ancak karşı tarafın rızasıyla mümkündür. Karşı taraf rıza vermezse tanığın sorgulanmasından feragat edilemez.
Tanıklıktan çekilmek için ne yapmalı?
Tanıklıktan kaçınan kimse, gecikmenin sebebini ve bu sebebi haklı gösteren delilleri duruşma tarihinden önce yazılı olarak veya çağrıldığı duruşmada sözlü olarak açıklamak zorundadır. Mahkeme, hazır bulunan tarafları dinledikten sonra tanıklıktan kaçınmak için haklı sebep olup olmadığına karar verir.
Kimler tanıklıktan çekinebilir HMK?
Tanık, tanıklığı, tanığın veya 248 inci maddede sözü edilen kişilerden birinin şeref veya itibarına zarar verecekse veya hakkında ceza soruşturması ve kovuşturması yapılacaksa tanıklıktan kaçınabilir. Tanığın tanıklığı, meslek veya sanatının sırlarını açığa vuruyorsa tanıklıktan kaçınabilir.
Tanık kesin delil mi?
Kanıt olarak sayılan tanığın kendisi değil, beyanıdır. Tanığın beyanı takdirî bir kanıttır, çünkü tanık, bilinçli veya bilinçsiz olarak gözlemlediği olayı her zaman tam olarak yeniden üretemez.
Tanık göstermede isim şart mı?
Bir Tanık Sağlama Makalede adı geçen kişinin adının anılması bir tanık sağlamak için yeterli değildir. Bu bir örnek olurdu.
Tanık mahkemeye kaç kere çağrılır?
Bu liste genellikle mahkemeye yalnızca bir kez sunulur. İkinci bir tanık listesinin sunulması Hukuk Muhakemeleri Usulü Kanunu’nun 240. maddesi uyarınca yasaktır. Tanık olarak sunulmayan kişiler mahkemede dinlenemez. Bu kural kamu düzeninin bir meselesidir ve davanın hakimi tarafından otomatik olarak dikkate alınır.
İhzara rağmen gelmeyen tanık dinlenir mi?
HUMK Madde 253: MADDE 253 – (Değişik: 5728 – 23.1.2008 / md. 15) Usulüne göre çağrıldıkları halde mazeretsiz gelmeyen tanıklar zorla mahkeme huzuruna çıkarılır ve gelmemeleri nedeniyle oluşan giderler, amme alacaklarının tahsil usulüne göre tahsil edilmek üzere kendilerinden tahsil olunur.
Tanıklık e-devlette görünür mü?
Ancak tanık oldukları dosyalar insanların e-devlet sistemlerinde görünmüyor. İlgili dosyalara tebligatlarda adı geçen ilgili mahkeme katibinden bilgi alabilirler. İlgili yasalara göre mahkemede ifade vermek zorunludur. Bir tanığın savcıya, hakime veya mahkemeye gelip ifade vermesi gerekir.
Tanığın avukatı olur mu?
Kesinlikle evet meslektaşım. Talimat usulünün ceza muhakemesinde öngörülen usulden (CMK.196/2 hariç) farklı bir yönü bulunmamaktadır.
Tanıklık yapmak istemiyorum ne yapmalıyım?
Tanıklık etmek istemiyorum. Ne yapmalıyım? Bu durumu bir dilekçe ile mahkemeye sunmanız sizin için faydalı olacaktır. Bunu ifade vereceğiniz gün mahkemeye herhangi bir ifade vermeden sözlü olarak bildirebilirsiniz. Gizlilik yükümlülüğünüz varsa, tanıklık etmemelisiniz.
Tanıklıktan çekinme hakkına kimler sahiptir?
(1) Aşağıdaki kişiler tanıklık yapmaktan kaçınabilirler: (a) Şüpheli veya sanığın nişanlısı. (b) Şüphelinin veya sanığın eşi, artık evli olmasalar bile. (c) Şüphelinin veya sanığın kan veya hısımlık yoluyla ataları veya altsoyu.
Tanıklık ücreti ne kadar?
MADDE 4 – (1) Tanığa, ifade verirken kaybettiği zamana orantılı olarak günlük 40,00 Türk Lirasından 80,00 Türk Lirasına kadar ücret ödenir. MADDE 5 – (1) Tanığın hazır bulunması için seyahat etmesi gerekiyorsa, ifade vermek üzere çağrıldığı yerdeki yol, konaklama ve yemek giderleri de karşılanır.
Kimlerin tanıklığı kabul edilmez?
MADDE 248 – (1) Aşağıdaki kişiler tanıklıktan çekinebilirler: a) Taraflardan birinin nişanlısı. b) Taraflardan birinin eşi, evlilik sona ermiş olsa dahi. c) Eşinin altsoyu veya altsoyu.
Tanıklıktan çekinme hakkı olan meslek grupları nelerdir?
Tabipler, dişçiler, eczacılar, ebeler ve yardımcıları ile tıp mesleğinin veya sanatının diğer bütün mensupları, nitelikleri nedeniyle hastaları ve aileleri hakkında öğrendikleri sırlar hakkında tanıklık etmekten çekinebilirler.
Hangi tanıklar yeminsiz dinlenebilir?
(1) Aşağıdaki kişiler yeminsiz dinlenir: a) Duruşma sırasında onbeş yaşını doldurmamış olanlar; b) Yeminin mahiyetini ve anlamını kavrayacak yeterli akıl ve muhakeme yeteneğine sahip olmayanlar.
Kim tanıklıktan çekinemez?
Kanunen gizli tutulması gereken bilgilerle ilgili olarak tanıklığı istenen kişiler, bu konularda tanıklık yapmaktan kaçınabilirler. Avukatlık Kanunu hükümleri saklı kalmak üzere, sırrı elinde bulunduran kişi, sırrın açıklanmasına izin verirse, bu kişiler tanıklık etmekten kaçınamazlar.