Birecik’te ne meşhur?
Gezilecek Yerler 1- Fırat Sahili: Birecik’in en güzel yanı Fırat Nehri kıyısında yer almasıdır. … 2- Birecik Kalesi ve Surları: Birecik’in en önemli tarihi eserlerinden biri olan Birecik Kalesi, Asurlular döneminde inşa edilmiştir. … 3- Birecik Ulu Camii: … 4- Mahmut Paşa Camii ve Hamamı: … 5- Akbaşlı İbis Kuşları:
Birecikte ne yapılır?
Birecik’te Gezilecek YerlerBirecik Kalesi. Birecik Kalesi, Eyyubi Sultanı El-Kamil’in kardeşi Zahir Bey tarafından yaptırılan bir kaledir. … Birecik Ulu Camii. … 3. Birecik Hayvanat Bahçesi. … Birecik Yarımadası … Birecik Karabaş At Yetiştirme İstasyonu. …Birecik Kapı Camii. … 7. Cendere Köprüsü… 8. Zeugma Mozaik Müzesi.
Birecik ne anlama gelir?
Aramice Bîrsâ kelimesinden türetilen ve Arapçada kale, hisar anlamına gelen el-Bîre adıyla anılan Birecik, “küçük kale” anlamına geliyor.
Birecik hangi ile yakın?
Birecik, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde Şanlıurfa iline bağlı bir ilçe ve ilçe merkezidir. Yüzölçümü 852 km2 olan Birecik ilçesi, kuzeyinde Halfeti, kuzeydoğusunda Bozova, doğusunda Suruç ilçeleri, güneyinde Suriye ve batısında Gaziantep ile çevrilidir.
Birecik’te ne yetişir?
İklim ve toprağın uygunluğu nedeniyle buğday, arpa gibi tahıllar ile mercimek, pamuk, fıstık gibi ürünler yetiştirilmektedir. Şanlıurfa ilinde zeytinciliğin en çok geliştiği ilçe Birecik’tir.
Urfa Birecik’in nüfusu ne kadar?
Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi verilerine göre, Türkiye nüfusu 2020 yılında bir önceki yıla göre 459 bin 365 kişi artarak 83 milyon 614 bin 362 kişiye ulaştı. Birecik’te ise 2019 yılında 95 bin 128 kişi olan nüfus, 2020 yılında 555 kişi artarak 95 bin 683 kişiye çıktı.
Birecik eski ismi nedir?
M.Ö 2000’li yıllarda Hititlerin kontrolüne giren Birecik’in isminin Birthe olduğu sanılmaktadır. M.Ö 9. yüzyılda Asurlular tarafından fethedilen Birecik, Pers, Makedonya, Roma ve Bizans egemenliğine girmiştir.
Birecik patlıcanın farkı nedir?
Birecik patlıcanını diğer patlıcanlardan ayıran en önemli özellik çekirdeksiz olmasıdır. Kavrulup kabukları soyulduğunda çekirdeksiz, bembeyaz ve lezzetli bir iç kısım görürsünüz. Rengi siyah değil, daha çok mordur. Birecik patlıcanları diğer patlıcan çeşitlerine göre çok daha hızlı pişer.
Birecik Şanlıurfa arası kaç kilometre?
Birecik ile Şanlıurfa arası kaç kilometredir? Birecik-Şanlıurfa arası karayoluyla 74115 km’dir.
Birecik’te hangi nehir var?
Deniz seviyesinden 340 metre yükseklikte bulunan Birecik, Fırat’a yaslanmış dağlarla çevrili yarım daire biçimli bir ovanın merkezini oluşturur. Bölgeden başlayarak Fırat, dik, dağlık araziyi terk eder ve geniş ovalar boyunca güneye doğru akmaya devam eder.
Birecik Barajı neden yapıldı?
Baraj, 1985-2000 yılları arasında elektrik üretimi ve sulama amaçlı inşa edildi.
Birecik Halfeti neresi?
Halfeti, Şanlıurfa’nın batısında yer alır ve şehir merkezine yaklaşık 145 km uzaklıktadır. Halfeti, Fırat Nehri üzerindeki Birecik Baraj Gölü kıyısında yer alır. Birecik ilçesine 40 km, Bozova’ya 73 km uzaklıktadır.
Birecik neyi meşhur yemek?
Festivalde, aralarında tescilli ürünümüz patlıcan haşhaş kebabı, şişbelek, unutma beni, zerde, pisik umacı, püşürük ve şıllık tatlısının da bulunduğu 30 ilçeye özgü yöresel lezzet beğeniye sunuldu.
Şanlıurfa Birecik arası otobüsle kaç saat?
Birecik ile Şanlıurfa arası otobüs yolculuğu ortalama 1 saat 43 dakika sürmektedir.
Kelaynak hangi ilde meşhur?
Ak başlı ibis kuşlarıyla ünlü Birecik ilçesi Şanlıurfa’da bulunmaktadır. Tüysüz kırmızı bir yüzü ve başı ve uzun, kavisli kırmızı bir gagası vardır. Büyük, parlak, cilalı siyah kuşlardır. Başlarında tüy olmadığı için kel ibisler olarak adlandırılırlar.
Birecik ne zaman Urfa’ya bağlandı?
1919 yılında bir süre İngiliz işgali altında kalmış, Kasım 1919-Nisan 1920 arasında da Fransız işgali altına girmiştir. 19. yüzyılda Halep Vilayeti’ne bağlı Urfa Valiliği’ne bağlı bir kaza iken Cumhuriyetin ilanıyla Şanlıurfa Vilayeti’ne bağlanmıştır.
Birecik Balcanı nedir?
Adını yetiştiği Şanlıurfa’nın Birecik ilçesinden alan bu özel patlıcan, Fırat kıyısında yetiştirilen en önemli sebzelerden biridir. Coğrafi işaret belgesiyle tescillenen Birecik patlıcanı, bölgenin mikro iklim özellikleri sayesinde kendine özgü bir lezzete sahiptir.
Kelaynak hangi ilde meşhur?
Ak başlı ibis kuşlarıyla ünlü Birecik ilçesi Şanlıurfa’da bulunmaktadır. Tüysüz kırmızı bir yüzü ve başı ve uzun, kavisli kırmızı bir gagası vardır. Büyük, parlak, cilalı siyah kuşlardır. Başlarında tüy olmadığı için kel ibisler olarak adlandırılırlar.
Birecik Urfa arası kaç kilometre?
Birecik ile Şanlıurfa arası kaç kilometredir? Birecik-Şanlıurfa arası karayoluyla 74115 km’dir.