Meşakkat mi meşakkat mi?
Bu kelime sıklıkla Meshakat, Mashakkat, Meshakkat olarak yanlış yazılır. Doğru kullanımı zahmetli olmalıdır.
Dünya meşakkati ne demek?
Arapça kökenli bir kelimedir. Günlük hayatta sıkça kullanılan bu kelime, bir görevin veya olayın gerçekleştirilmesinin zorluk ve zahmet içereceğini ifade eder. “Meşakkat” kelimesi, tarihte bilinen en eski yazılı kaynaklarda ilk kez 1330 yılında Âşık Paşa’nın “Garipnâme” adlı eserinde geçmektedir.
Mesakat ne demek?
Genel olarak dinî ve şeri hükümlerin tabiî sonucu olarak ortaya çıkan zorlukları, özel olarak da farzın neshedilmesine veya hafifletilmesine yol açan sıkıntıları ifade eden bir fıkıh terimi. Kelâm, mantık ve fıkıh ilimlerinde kullanılan bir terim.
Mütala ne demek TDK?
Mutalaa kelimesinin Türk Dil Kurumu Sözlüğü’ndeki ikinci anlamı ise; “Bir konu üzerinde ayrıntılı düşünceden ortaya çıkan görüş veya yorum”dur.
Meşakkate ugramak ne demek?
Bir görevin veya olayın ancak çaba ve çalışmayla başarılabileceğini belirtir.
Meşgale olmak ne demek?
(ﻣﺸﻐﻠﻪ) i. (ar. şaġl, “bir şeyi engellemek”ten), birinin meşgul olması gereken bir şey, çalışma, çaba: “hayatın meşguliyeti.”
Eza ve meşakkat ne demek?
Sıkıntı, acı, ızdırap i. Zorluk, zorluk, sıkıntı i.
Münkerat ne demek?
(ﻣﻨﻜﺮﺍﺕ) i. (Ar. munker’den, çoğul eki -āt, munkerāt ile) Münker olan, dinen uygun veya caiz sayılmayan şeyler: “Münkerattan kaçınmak gerekir.” Emrindekilere, kötülüğün emrettiği iyiliği emret, kötülüğün yasakladığı kötülüğü yasakla (Ahmet A. Konuk).
Sahha ne demek kuran?
Kur’an-ı Kerim’de kıyametin kopacağı haber verilmektedir: gâşiye (her şeyi kuşatan ve kuşatan şey), hakka (mutlaka gerçekleşecek olan şey), kari’a (insanları dehşetle vuran şey), en-nebeü’l-azîm (büyük haber), saat, sâhha (sağır edici gürültü), et-tâmmetü’l-kübrâ (her şeyi saran büyük felaket), vâkıa (mutlaka gerçekleşecek olan şey) vb.
Mülhakat ne demek TDK?
Mülhakat, eklemeler veya bir bütünü oluşturmak için bir araya gelenler anlamına gelir. “Mülhakat” kelimesi ayrıca bir merkeze bağlı yerler anlamına da gelir.
Meşakkat ne demek din?
“Meşakkat” kelimesinin kökeni Arapça olup sözlükte “bölmek, ikiye ayırmak” anlamına gelen “şakk” kelimesinden türemiştir. Meşakkat, “zorluk, sıkıntı, darlık ve sıkıntı” anlamına gelir. Ayrıca Arapçada sertlik yerine harec, yük, kurh, suûbet, usr ve cehd gibi benzer anlamlara gelen kelimeler de kullanılmaktadır.
Müştehat ne demek?
Ergenliğe yaklaşan kız çocuğu için kullanılan bir terim. Ergenliğe yaklaşan çocuk anlamına gelen fıkıh terimi.
Müstahil ne demek TDK?
Bu kelime, bir şeyin başkalarından bağımsız olarak veya kendi başına var olma durumunu ifade eder.
İnkişafı ne demek?
Gelişim kavramı hakkında bilmeniz gerekenler şunlardır. Gelişim ne anlama gelir? Gelişim kelimesi, bir şeyin veya durumun tanınması ve anlaşılması olarak ifade edilen bir kavramdır. Gelişim ayrıca gizli sırların bilinir hale gelmesi ve gün yüzüne çıkması anlamına gelir.
Yeknesak nasıl yazılır?
“Yeknesak” kelimesi dilimizde oldukça sık kullanılan kelimelerden biridir. Türk Dil Kurumu’na (TDK) göre farklı anlamları olan Teknesak kelimesini Türkçe’de tek başına veya farklı cümlelerle kullanmak mümkündür. Yeknesak kelimesinin kökeni Farsçadır.
Eza ve meşakkat ne demek?
Sıkıntı, acı, ızdırap i. Zorluk, zorluk, sıkıntı i.
Münaşaka ne demek?
Kelime Anlamı: Anlaşmazlık kelimesi iki veya daha fazla kişi arasındaki anlaşmazlık, çatışma veya sözlü anlaşmazlık anlamına gelir. İnsanlar arasında farklı görüş veya fikirlerin ifade edildiği bir durumu ifade eder. Köken: “Anlaşmazlık” kelimesi Arapça kökenlidir.
Müteşekkir ederim ne demek?
Türkçe Dil Kurumu (TDK) tarafından tanımlanan “minnettar” kelimesi, “minnettar, minnettar, minnettar” anlamına gelen Arapça kökenli bir sıfattır. Bu kelime, bir kişinin veya grubun bir iyilik veya yardıma yanıt olarak hissettiği minnettarlık ve şükran duygusunu ifade etmek için kullanılır.
Fethetmek nasıl yazılır TDK?
fethetmek (-i) Ar.