İçeriğe geç

Kuranı Kerime Göre Kimlerle Evlenilmez

Kuranda kimler evlenemez?

Aşağıdaki kişiler asla evlenemez: torunlar, çocuklar, anneler, babalar, büyükbabalar, büyükanneler, kardeşler, teyzeler, amcalar, yeğenler ve kan bağı olan akrabalar. Evlilik yoluyla edinilen akrabalar (yasal) kaynanalar, kayınpederler, diğer kişilerin eşlerinin çocukları, çocukların eşleridir.

Kimle evlenilmez ayet?

Tercüme (Kur’an Yolu) Size şunlar haram kılındı: Anneleriniz, kızlarınız, kız kardeşleriniz, teyzeleriniz, erkek kardeşlerinizin kızları, kız kardeşlerinizin kızları, süt anneleriniz, süt anneleriniz, karılarınızın anneleri, üvey kızlarınız ve evlerinizde bulunan evli kadınlarınız.

Erkeğin 4 kadınla evlenme şartları hangi ayette geçiyor?

Nisa Suresi 3. ayette esas alınan evlilik hükümlerine göre, bir erkek eşleri arasında adaletli davranmaya güç ve razı ise; iki, üç veya dörtten fazla kadınla evlenmesi caiz olmakla birlikte, bir erkeğin sadece bir kadınla evlenmesinin daha hayırlı olacağı belirtilmiştir.

Kimler ile evlenilmez?

Evlenmesi haram olan kadınlar şunlardır: Ana, babaanne veya dede, kız, erkek ve kız çocukları, yani torunlar, kız kardeşler, kız ve erkek kardeşlerin kızları, teyzeler, eşin annesi, başkasının eşinin kızı, oğlunun karısı, evlilikleri devam ettiği sürece…

Kuranda kimlerle evlenmek haramdır?

Erkeğin kızı, çocuklarının kızları, onların kızları vb. (Aşağıdakilerle) evlenmek sonsuza kadar haramdır. Bu kararın delili şu ayettir (Nisa, 4/23): “Size şunlarla evlenmeniz haramdır: anneleriniz ve kızlarınız…”

Mahrem ve Namahrem kimlerdir?

“Haya inancın bir parçasıdır.” Mahrem: Ne helal ne de haram olan bir şeydir. Fıkıhta, dini nedenlerle evlenmeleri yasak olan kişilerin en yakın akrabalarıdır. Namahrem: Mahremin zıttıdır; helal, haram olmayan bir şeydir… Fıkıhta bir terim olarak; evlenmeleri yasak olmayan kişiler anlamına gelir.

Evlilikte haram kılınan kişiler kimlerdir?

Şüphesiz Allah çok bağışlayıcıdır, çok merhametlidir.”17 DIB “Evlenmeleri haram olan kadınlar kimlerdir?” sorusuna karşılık şu fetvayı verdi: “Şunlarla evlenmeniz haramdır: Analarınız, kızlarınız, kız kardeşleriniz, teyzeleriniz, teyzeleriniz, 16 Erişim tarihi 04.07.”

Kuran evlilik hakkında ne diyor?

Yetimlerin haklarına saygı gösteremeyeceğinizden korkuyorsanız, beğendiğiniz iki, üç veya dört kadınla evlenin. Adaletsizlikten korkuyorsanız, sahip olduğunuz bir eşle veya köleyle yetinin; bu, adaletten sapmamanızı sağlamanın en uygun yoludur.

Kuran’a göre nikah nasıl olmalı?

İslam’da Evlilik İslam’da nikah olmadan evlilik olmaz. İslami nikah, şahitlerin hazır bulunması, icap ve kabul, erkeğin gayrimüslim olması, mehir, akdin ilanı ve kutlanması gibi şartlara tabidir.

Kuranda kaç eşe izin var?

İslam hukuku da çok eşliliğin kurumunu belirli koşullar ve gerekçeler altında izin verilen bir hüküm olarak kabul eder ve çok eşliliğin sayısını dörtle sınırlar. Çok eşlilik İslam hukukunda izin verilebilir olsa da, herkesin istediği gibi uygulayabileceği mutlak bir hak değildir.

Nisa suresi 3. ayette ne demek istiyor?

Yetim kızlardan (velayet altında olduğunuz) korkarsanız ve onlara karşı aşırı davranmaktan korkarsanız, size helal olan kadınlardan ikişer, üçer, dörder nikahlayın. Eğer (o kadınlara) adaletli davranamayacağınızdan korkarsanız, bir tane satın alın veya elinizde olanla yetinin.

Kuranda kaç yaşında evlenilir?

Şeriat hukukuna göre, İslam’da 18 yaşın altındaki evlilik yasak değildir. 1917 tarihli Aile Hukuku Kararnamesinde, Osmanlılar erkek çocuklarının 12 yaşında, kız çocuklarının ise 9 yaşında olması gerektiğini şart koşmuştur. Ancak bazı İslam toplumlarında, çocuk evlilikleri medeni hukuka göre yasaktır.

İslamda evlilik engelleri nelerdir?

Buna göre İslam hukukunda evliliğe geçici engel oluşturan sebepler; din farklılığı, boşanma, dört nikah, nikah yoluyla hısımlık, mal, iddet, ihram, lian ve zinadır. Medeni hukuka göre ise evliliğe geçici engel oluşturan sebepler; kanuni iddet ve bulaşıcı hastalıklardır.

Evlenmeye engel durumlar nelerdir?

Evliliğe kesin engel olanlar nelerdir? Üçüncü dereceye kadar kan hısımlığı, evlat edinilen çocuğun suni hısımlık yoluyla evlenmesi, kişinin başka bir kişiyle evlenmesi, evlenmeye engel akıl hastalığı bulunması, alt veya üstsoy olan kayınpederle evlenememe durumu evlenmeye kesin engel sayılır.

Hangi hastalıkta evlilik olmaz?

Bu hastalıklar 124 olarak numaralandırılmıştır. İlgili yasal madde. 122. maddeye göre evlenmek isteyenler tıbbi muayeneden geçmelidir. Frengi, bel soğukluğu, yumuşak şankr, cüzzam veya akıl hastalığı olan kimse evlenemez.

Yasal olarak kimler evlenemez?

Evliliğe kesin engel olanlar nelerdir? Üçüncü dereceye kadar kan hısımlığı, evlat edinilen çocuğun suni hısımlık yoluyla evlenmesi, kişinin başka bir kişiyle evlenmesi, evlenmeye engel akıl hastalığı bulunması, alt veya üstsoy olan kayınpederle evlenememe durumu evlenmeye kesin engel sayılır.

Evlenemez raporu kimlere verilir?

Evlenmeme belgesinin kime verildiği sorusu, evlilik öncesi yapılan incelemelere dayanarak verilebilecek kararla ilgilidir. Bu rapor hayati öneme sahiptir. Evlenmek ve daha sonra çocuk sahibi olmak isteyen kişilerin bu rapora sahip olması gerekir.

Hangi kızla evlenilmez?

Bir sonraki ayette, nesep, süt ve sıhriyet sebebiyle evlenmeleri haram olan kadınlar sıralanmaktadır: “Size anneleriniz, kızlarınız, kız kardeşleriniz, teyzeleriniz, kardeşlerinizin kızları, kız kardeşleriniz haram kılındı.” ‘Kızlarınız, sizi emziren sütanneleriniz, süt kız kardeşleriniz, …

Abi ölünce yengeyle evlenmeye ne denir?

1.2. Levirat Evliliği: Levirat evliliği; kardeşin ölümünden sonra ölenin kardeşinin dul eşiyle evlenmesi; yani teyzesiyle evlenmesi ile gerçekleşir. Bu evlilik türü ülkemizde daha çok Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde görülmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir