Balıklıgöl’ün derinliği kaç metre?
Balıklıgöl 150 metre uzunluğunda ve 30 metre genişliğindedir. Derinliği 3-5 metre civarındadır. Efsanelere konu olan sazan gibi balıklar barındırır. Bu balıklar halk tarafından saygı görür ve yenmez.
Balıklıgöl’de kimin mezarı var?
Her dinden, ülkeden ve şehirden insanlar yılın herhangi bir zamanında bu mağarayı ziyaret ediyor. Hz. İbrahim’in doğduğu mağaranın hemen yanında, dönemin din alimi Beddiüzaman Said Nursi’nin vefatından sonra ilk kez gömüldüğü türbe bulunmaktadır. Balıklıgöl, Şanlıurfa’da turistik bir cazibe merkezidir.
Hz. İbrahim Balıklıgöl Kur’an’da geçiyor mu?
Rivayete göre Nemrut’un kızı Zeliha da Hz. İbrahim’e inanıp onun peşinden atlamıştır. Zeliha’nın düştüğü yerde Ayn-ı Zeliha Gölü oluşmuştur. Bu olayla ilgili Kur’an’da ve hadis kitaplarında herhangi bir ayet veya hadis bulunmamaktadır.
Balıklıgöl yapay mı doğal mı?
Doğal bir akvaryum ortamı olan Balıklıgöl’ün su kalitesi, zaman zaman çevresel etkiler nedeniyle bozulmakta ve içinde yaşayan balıkların sağlığına zarar vermektedir.
Urfa Balıklı Göldeki balıkların Sırrı Nedir?
Ateş suya dönüşür, gözyaşı gölü. Efsaneye göre Hz. İbrahim büyük ateşe düştüğü gibi ateş suya dönüşür ve içindeki odunlar da balığa dönüşür. Şanlıurfa’daki Balıklıgöl’e giden herkes gölde yüzen balıkların sırtlarında siyah noktalar olduğunu fark edecektir.
Balıklıgöl balıkları asker mi?
Başka bir rivayete göre; Söğütlü köyü Rus işgali altındayken, Rus komutanı bu balıkları askerlerine yedirmiş. Ancak askerlerin hepsi bir iki gün içinde ölmüş. Bir rivayete göre ise bu balıklardan bazıları yeşil sarıklı asker olmuş ve savaşa gitmiş.
Balıklıgöl kaç yıllık?
M.Ö. 1000-300 yılları arasında, kesin olmayan bir tarihte inşa edildiği tahmin edilmektedir.
Balıklıgöl ne kadar derin?
Deniz seviyesinden yüksekliği 2’dir.
Balıklıgöl nasıl oluştu?
Hz. İbrahim içine atıldığı anda büyük ateş göle, odunlar da balığa dönüşmüş. Zeliha’nın döktüğü gözyaşları, bugün Balıklı Göl’ün hemen yanında bulunan AynZeliha Gölü’nü doğurmuş. Şanlıurfa denince akla ilk gelen Balıklıgöl’dür, bu yüzden de dini turizmin en popüler duraklarından biridir.
Balıklı Göle neden girilmez?
Doğal akvaryum ortamı olan Balıklı Gölü’nün suyu, zaman zaman çevresel etkenlerden dolayı bozulmakta ve içinde yaşayan balıkların sağlığına zarar vermektedir. Bunun doğal bir sonucu olarak Balıklı Gölü’nde zaman zaman balık ölümleri yaşanmaktadır.
Balıklıgöl kutsal mı?
Anadolu’nun en ünlü kutsal balığı, peygamberler şehri olarak kabul edilen Şanlıurfa şehrinde bulunan Kutsal Balık Gölü’dür. Dönemin hükümdarı Nemrut, tek tanrılı dini savunmuştur. İbrahim’in kalenin bulunduğu tepeden mancınıkla ateşe atıldığı ve ateşin suya, odunun da balığa dönüştüğüne inanılmaktadır.
Hz. İbrahim Ateş neye dönüştü?
Urfa Kalesi’nin şu an bulunduğu tepeden Nimrod tarafından ateşe atılan Hz. İbrahim mucizevi bir şekilde kurtulmuştur. Hz. İbrahim tepeden atıldığında, Tanrı’nın ateşe verdiği “Ey ateş, İbrahim için serin ve güvenli ol” emrine yanıt olarak ateş suya, odun da balığa dönüşmüştür.
Balıklıgöl’ün mucizesi nedir?
Balıklıgöl, İslam’ın yanı sıra Yahudi ve Hıristiyan dinlerinde de önemli bir yere sahiptir. Efsaneye göre Hz. İbrahim ateşe atıldıktan sonra mucize gerçekleşir ve çevresi gül bahçesine döner. Bu mucizenin gerçekleştiği yerin Balıklıgöl ve çevresi olduğuna inanılır.
Balıklıgöl volkanik mi?
Ağrı – Kars – Iğdır illeri arasında güney Aras Dağları’nın (Sinek Platosu) güneyinde volkanik bir arazide bulunan lav setti gölüdür.
Hz. İbrahim Urfa’ya geldi mi?
İbrahim ve ailesinin Urfa, Harran, Suruç ve Harran’a bağlı olan ‘Aynu’l-‘Arus arasında son derece yakın bir ilişkisi vardır. Babası, amcaları ve dayıları bu bölgede yaşamıştır. Hz. İbrahim burada doğmuş, ateşe atılmış ve ilk eşiyle evlenmiştir. Göçü de buradan başlamıştır.
Urfa Balıklıgöl’ün suyu nereden gelir?
Balıklıgöl’ün suyu Şanlıurfa Balıklıgöl’ü besleyen Direkli Havzası’ndan gelmektedir. Dolayısıyla Şanlıurfa’nın güneybatısındaki su buradan kaynak suyu olarak çıkmaktadır.
Balıklıgöl’de neden balık yok?
Sonuç olarak Balıklı Gölü’ndeki balık ölümlerinin sebebinin; balık popülasyonunun aşırı fazla olması, göl suyunun kirlenmesi ve su sıcaklığının yüksek olması nedeniyle suda oksijen yetersizliği olduğunu söyleyebiliriz.
Balıklı göldeki balıklar yenebilir mi?
Balıklıgöl balıkları kutsal kabul edilir ve kimse onları yakalamaz veya yemez. Görevliler ölü balıkları gölden çıkarır ve başka bir yerde toprağa gömerlerdi. Efsaneye göre bir gün bir albay bu inancın bir batıl inanç olduğunu söyleyip Balıklıgöl’den bir balık yakalayıp yemiş. Bundan sonra felç olmuş.
Balık Gölü nasıl oluşmuştur?
Ağrı Dağı’ndan gelen lavların bir çöküntünün önünde kapanmasıyla oluşmuştur. Gölden çıkan dere Doğubayazıt sazlıklarını sulamaktadır. Göl çevresindeki doğal bitki örtüsü alpin çayırlardan oluşmaktadır.