Apartmanda bahçe kullanımı kime aittir?
Apartmanlarda bahçe kullanımı ve sorumlulukları. Paylaşımlı kullanım, paylaşımlı sorumluluk. Konut bahçelerini kullanma hakkında bilmeniz gerekenler. Apartman ve mülklerdeki bahçe ortak bir alandır ve tüm apartman sakinleri bu alanı mülkteki paylarına orantılı olarak kullanma hakkına sahiptir.
Bahçe katında oturan ev sahiplerinin hakları nelerdir?
Bahçe katında oturan daire sahipleri, bahçenin ortak bir alan olduğunu ve mülkteki paylarına orantılı olarak bahçeye hak sahibi olduklarını kabul etmelidir. Bahçenin kendi bölümünü inşa etmek, bahçede eşya bırakmak veya bahçeyi diğer daire sahiplerinden ayırmak için daire sahipleri derneğinin onayı gerekir.
Kiracı bahçeyi kullanabilir mi?
Ancak kat mülkiyeti ilişkisinde kiracı, Kat Mülkiyeti Kanunu’nda belirlenen sınırlar içinde bağımsız bölüm, ortak alanlar ve eklentileri kullanma hakkını kullanabilir. Böylece kiracı, ortak alanlar üzerindeki kira ilişkisinden dolayı malikten yararlanabilecektir.
1 kat balkon altı kime aittir?
Bazı yönetim planlarında balkon alanları ortak alan olarak belirlenmiş olup, daire maliklerinin ortak malıdır. Diğer yönetim planlarında ise balkon katları bağımsız bölüm olarak belirlenmiş olup, ilgili bağımsız bölümün malikinin malıdır.
Ortak kullanım alanı işgali nereye şikayet edilir?
Ortak alanın işgali hakkında nereye şikayette bulunabilirsiniz? Bir işgal varsa, önce belediyeye şikayette bulunun. Belediyenin cevabına bağlı olarak, Sulh Hukuk Mahkemesi’nde müdahaleyi yasaklamak için dava açacaksınız.
Çatı katında oturanların hakları nelerdir?
Çatı katında yaşayan herkes diğer tüm apartman sakinleriyle aynı haklara sahiptir. Başka bir deyişle: çatılar ortak alanlardır. Bu nedenle, yapı yönetmeliklerine aykırı olarak, üst kattaki sakinler çatıyı diledikleri gibi tasarlayamaz, ek alana dönüştüremez veya kendi amaçları için kullanamazlar.
Apartman ortak kullanım alanı işgali cezası ne kadar?
Mahkeme kararı uygulanmazsa ne yapılabilir? Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 33. maddesi bu konuda cezai yaptırımları düzenlemektedir. Belirtilen süre içerisinde hâkim kararına uymayanlara aynı mahkemece iki yüz elli ile iki bin Türk Lirası arasında idari para cezası verilir. 25. madde hükmü saklıdır.
Apartman bahçesi özel mülk mü?
Apartmanda bahçe kullanma hakkı nedir? Bahçe ortak alanın bir parçasıdır. Kanuna göre herkes, arsa payına göre ortak alanlara hak sahibidir. Bu alanlar, mutabakat olmadan bir kişiye devredilemez.
Apartmanda merdiven altı kime aittir?
Maddeye göre, apartman sahipleri ortak alanları kullanma hakkına sahiptir. Apartmandaki ortak alanlar Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 4. maddesinde düzenlenmiştir. Ön kapılar ve apartman girişleri de ortak alan olarak kabul edilir. Hiç kimse apartmanda başkalarının eşyalarını görmek zorunda değildir.
Ortak kullanım abonesi nedir?
Konut yapılarının ortak kullanımına ilişkin olarak yapı yöneticileri veya idari birimler tarafından talep edilen, bahçe aydınlatması, asansör, otomat, kalorifer, hidrofor, kapıcı dairesi ve benzeri ortak kullanıma yönelik tesis ve yerler için abonelikler.
Apartman bahçesine eşya koymak yasak mı?
Bina içindeki ortak alanların kullanımı bireysel kararlarla belirlenmez. Ayrıca bu tür alanlara eşya koymak; bina sakinlerinin olası bir acil durumda binayı terk etmesini engellediği ve başkalarının kendilerine ait olan yerleri ele geçirmesine yol açtığı için yasaktır.
Kat mülkiyeti kanunu 41 madde nedir?
Madde 41 – Kat malikleri kurulu, yöneticinin bu yükümlülüğe ilişkin tutumunu sürekli olarak denetler ve haklı bir sebep varsa her zaman değiştirebilir.
Bahçe kullanım hakkı ne demek?
Özetle; Bahçe, ortak kullanım alanının bir parçasıdır. Tapuda aksi belirtilmediği takdirde, herkes kanuna uygun olarak, arsa payı oranında ortak alanları kullanma hakkına sahiptir. Bu alanlar, hangi katta oturduğuna bakılmaksızın, oybirliğiyle onay verilmeden bir kişiye devredilemez.
Bahçe katı balkon kapatma yasal mı?
Balkon kapatma, pergola, kamelya ve pavyon yapımı yasaldır!
Balkon gider borusu kime aittir?
Bir gider borusu tıkanıklığından kim sorumludur? Tıkanıklık veya sızıntı binanın giderindeyse ancak sorun yalnızca dairenizi etkiliyorsa, sorumluluk tüm daireye aittir. Çünkü bina hattında bir iyileştirme süreci gerekir. Bu süreç, ortak bir alan olduğu için tüm binanın sorumluluğundadır.
Apartman bahçe giderlerini kim öder?
Apartman sakinlerinin tamamına açık olan bahçeler ortak alan olarak kabul edilir. Bahçe tasarımı maliyetleri yasal düzenlemelere ve apartman kurallarına uygun olarak paylaşılır.
Apartmandaki terasın kullanım hakkı kimlere ait?
Kat Mülkiyeti Kanunu esaslarına göre, teras kullanım hakkı tüm kat maliklerine aittir.
Apartman bahçesi özel mülk mü?
Apartmanda bahçe kullanma hakkı nedir? Bahçe ortak alanın bir parçasıdır. Kanuna göre herkes, arsa payına göre ortak alanlara hak sahibidir. Bu alanlar, mutabakat olmadan bir kişiye devredilemez.
Binada ortak kullanım alanları nelerdir?
Kat mülkiyeti kanununa göre ortak alanlar nelerdir? Ortak alanlar; temeller, ana duvarlar, taşıyıcı sistemi oluşturan kirişler, duvar panelleri, kolonlar ve taşıyıcı sistemin parçası olan tüm yerleri kapsar.