İçeriğe geç

Akçaabatın Kaç Köyü Var

Trabzon Akçaabat’ta Alevi var mı?

Tarihi Güvenç Abdal Ocağı olan Çarşıbaşı ve Akçaabat ilçelerindeki eski Alevi Çepni yerleşimleri. Artık sadece Akçaabat Eskiköy köyü Alevi’dir. Diğerleri son 200 yılda Sünnileşti.

Akçaabatlılar Rum mu?

Bu 32 yerleşim yerinin 8’inde Rumlar, Ermeniler ve Müslümanlar birlikte yaşıyor. Geri kalanında ise Rumlar ve Müslümanlar birlikte yaşıyor.

Akçaabat’ın eski ismi nedir?

Bu M.Ö. Akçaabat’ın 4. yüzyılda önemli bir yerleşim yeri olduğunu gösteriyor. Şehrin bilinen en eski adı Yunancada “çınar ağacı” anlamına gelen “Platana”dır. Bızhışkyan (1817) seyahatnamesinde şehrin ismi hakkında şu ifadeleri kullanmıştır: “Platana, Yoros Körfezi’nde altı mil uzaklıkta bir şehirdir.

Akçaabat Cevizli Köyü’nün eski adı nedir?

Cevizli köyü, Cumhuriyet döneminin ilk köy listesi olan 1928 tarihli “Son Teşkilat-ı Mülkiyede Köylerimizin Adları” yayınında Çaneni (چانەنی) olarak kaydedilmiştir. O dönemde Çaneni, Trabzon ilinin Pulathane ilçesine bağlıydı. Pulathane ilçesi daha sonra Akçaabat adını almıştır.

Trabzon Akçaabat hangi Türk boyu?

Çepniler Şalpazarı, Beşikdüzü, Düzköy, Vakfıkebir, Akçaabat, Çarşıbaşı, Of, Sürmene ve Araklı ilçelerinde yaşamakta olup bazı bölgelerde en eski Türkmen gelenekleri halen yaşatılmaktadır. Çepni, Çebi, Hamzaçebi, Akifçebi, Çep, Çapoğlu, Çebili, Çepnioğlu, Çetmi gibi soyadlar Trabzon genelinde oldukça yaygındır.

Akçaabat’ta kaç köy var?

Şevket Şâkir Paşa, “Trabzon Tarihi” adlı eserinde Yunan tarihçilerinin etkisiyle: “Trabzon, Milattan 750 yıl önce kurulmuş olup, Trabzon’a ilk yerleşen Meletlerin atası ‘Katris’ adında bir şahıstır.” diyor. Aynı eserde Akçaabat’ın 96 köyü ve 6 kazasının bulunduğunu da yazıyor.

Trabzon Akçaabat laz mı?

Hayır değiller. Gerçek Lazlar Rize’nin Fındıklı, Ardeşen, Pazar ve Çamlıhemşin ilçelerinde ve Artvin’in Hopa, Arhavi ve Borçka ilçelerinde yaşarlar. Yaygın inanışın aksine, Trabzon halkı Laz değildir. Toplumda bu konuda yanlış bir algı vardır.

Trabzon Akçaabat Türk mü?

Akçaabat, 1461 yılında Türk yönetimine girdiği tarihten itibaren 455 yıl boyunca işgal edilmedi. Ta ki I. Dünya Savaşı sırasında 1916 yılında Rus işgaline uğrayana kadar. 1810 yılındaki Ramazan ayının kent tarihinde özel bir yeri vardır.

Trabzon’un hangi ilçeleri Rum?

Rumlar çoğunlukla Trabzon şehrinde ve Yomra, Maçka ve Akçaabat yerleşimlerinde yaşıyordu. Bölgenin toprağı verimli olmadığından, nüfusun bir kısmı sürgünde rahatladı. I. Dünya Savaşı’na kadar Türkler ve Yunanlılar arasında belgelenmiş bir çatışma yoktu.

Akçaabat isminin anlamı nedir?

“Akçaabat” ismine gelince; Rivayete göre ilçeye “Akça’dan çıkan yer, zengin yer” anlamına gelen isimde etimolojik bir ayrımdan dolayı “Akçaabat” ismi verilmiştir.

Akçaabat nerenin başkenti?

Aşkabat (Türkmence: Aschgabat, Farsça: عشق آباد) Türkmenistan’ın başkentidir. 1.031.

Akçaabat sebat ne demek?

Akçaabat Sebatspor, 1923 yılında kurulan ve Trabzon’un Akçaabat ilçesinde bulunan eski bir Türk futbol kulübüdür.

Akçaabat Alevi mi?

Sohbet. Akçaabat’ın Trabzon için istisnai bir işlevi var. Alevi Türkmen yerleşimlerinin olduğu tek ilçe burası. İmamoğlu’nun ailesi Sünni ama özellikle Karadeniz’de bir yerlerde Alevi yerleşim yeri olması, yakınlarda Khepnilerin de yaşadığını düşündürüyor.

Akçaabat neyi ile meşhur?

Akçaabat’ı tek başına meşhur eden bu nefis köfte. Akçaabat köftesi, iş ve ev kokan bu harika lezzet. Lezzetinin sırrının eklenen sarımsakta olduğunu söylerler. Ama asıl sır, endüstrileşmiş dünyamızda makineler her şeyi yapıyor ama Akçaabat Köfesi el yapımı lezzetlerle ustalar tarafından yapılıyor.

Mimera ne demek?

Yerleşim yerini oluşturan Erikli’nin eski adı Mimera, Karacakaya’nın eski adı Hatalita, Pazarcık’ın eski adı Polita ve Tepegören’in eski adı Holku’dur. Osmanlı döneminde 1530 kayıtlarında Akçaabad belediyesine bağlı Mimera, Bolita ve Holko adlı köyler bulunmaktadır.

Trabzonda Alevi köyü var mı?

(…) Hatta hiç şüphelenmeyeceğiniz Trabzon ilinde bile Alevi çoğunluğun yaşadığı 4 köy ve Alevi nüfusun yaşadığı 9 köy bulunmaktadır. Akçaabat/Adacık, Akçaabat/Eskiköy, Akçaabat/Gökçekaya, Akçaabat/Karpınar, Çarşıbaşı/Taşlıtepe köylerinin nüfusunun tamamını/ezici çoğunluğunu Aleviler oluşturmaktadır.

Hangi Karadeniz bölgesinde Alevi köyleri var?

Nüfusunun tamamı Alevilerden oluşan Şiran İlçesi’ndeki köyler şunlardır: Balıkhisar, Başköy, Çal, Çambaşı, Çavlan, Darıbükü, Dilekyolu, Eliyorum, Güreş, İnözü, Kırıntı, Sinanlı, Susuz, Tepedam, Yedibölük, Yeniköy, .

Trabzon Alevilerine ne denir?

Osmanlı kaynaklarında Kızılbaş terimi; “Safevi mezhebinin müritleri” ve “Kızılbaş askerleri”, “Kızılbaş tarafı” ve “Kızılbaş’a karşı sefere çıkan” gibi terimler doğrudan Safevi devleti için kullanılır. Safevi İmparatorluğu kaynaklarında Kızılbaş terimi, Safevi devletinin ordusunu oluşturan ve Türkçe konuşan Türkmenler için kullanılır.

Türkiye’de en çok Alevi hangi ilde var?

Tunceli Alevileri Tunceli, Türkiye’nin diğer illerine göre %80’e %85 oranında Alevi nüfusunun en yoğun olduğu ilimizdir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir