Afyonun adı neden değişti?
Afyonkarahisar ismindeki “afyon” kelimesi, ilaç yapımında kullanılan haşhaş bitkisinin suyu için kullanılan Latince “opium” kelimesinin yazılışı ve telaffuzudur ve zamanla değişmiştir. “Afyon” kelimesi “afium”, “afiom”, “afion” kelimelerinden sonra “opium” olmuştur.
Afyon kökeni nedir?
Şehir merkezinde ve il sınırları içerisinde M.Ö. 2. yüzyıldan günümüze kadar halkın geçim kaynağı olarak yetiştirilen haşhaş bitkisinin suyu anlamına gelen OPIUM kelimesinin Afion olarak telaffuz edilmesinden dolayı Afyon ismi verilmiştir. Zamanla ikisi birleşmiş ve şehrimizin adı Afyonkarahisar olmuştur.
Afyonkarahisar’ı kim fethetti?
İslam inancına göre; Battal Gazi Bizans ile yapılan bu savaşlarda şehit düşmüştür. 1071 yılındaki zaferden sonra Anadolu Türklere açılmış ve Kutalmış oğlu Süleyman Şah komutasındaki Türkler Afyonkarahisar yöresini ve tüm Batı Anadolu’yu fethetmişlerdir.
Afyon’da kimler yaşadı?
İç-Batı Anadolu’nun ortasında kara, demir ve hava yollarının kavşağında bulunan Afyonkarahisar ilimiz önemli bir merkezdir. M.Ö. 3000’den başlayarak yaklaşık 5000 yıllık bilinen tarihimizde Hitit, Frig, Yunan, Roma ve Bizans egemenliklerinden sonra yaklaşık 1200’lü yıllardan itibaren evimiz olmuştur.
Afyonun diğer adı nedir?
Osmanlı arşivlerinde ilin adı “Karahisar-ı Sahip” olarak da geçmekte olup, Afyonkarahisar adının bu dönemde mahalli olarak kullanıldığı tahmin edilmektedir. Cumhuriyetin ilk yıllarından itibaren “Afyonkarahisar” olarak anılmış olup, Atatürk konuşmasında 34 ayrı yerde Afyonkarahisar adını kullanmıştır.
Afyonlular en çok nerede yaşıyor?
Tablo 1). Afyonluların Odunpazarı ilçesinde daha yoğun olmasının nedeni Eskişehir’e giriş yaptıkları yol yönünden kaynaklanmaktadır. Afyon şehrin güneyinde yer aldığı için Afyon’dan gelenler Ankara-Eskişehir yolunu kullandıkları için önce Eskişehir’in güneyindeki Odunpazarı ilçesine girmektedirler.
Afyon’un neyi ünlü?
Afyonkarahisar, Türkiye’nin önde gelen gastronomi şehirlerinden biridir ve zengin tarihi, doğal güzellikleri ve lezzetli yemekleriyle ünlüdür. Bu şehirde denemeniz gereken başlıca lezzetler şüphesiz sosis, kaymak ve lokumdur.
Afyonda hangi beylikler vardı?
Anadolu Selçuklu Devleti’nin Kösedağ Meydan Muharebesi’nde yenilmesi sonucunda Afyon’un da içinde bulunduğu bölge Vezir Sahip Ata Fahreddin Ali’nin idaresine verilmiş ve 1275 yılında başkenti Afyonkarahisar olan Sahip Ataoğulları Beyliği kurulmuştur.
Afyon Ege’de mi?
Afyonkarahisar, Ege Bölgesi’nin İçbatı Anadolu bölümü sınırları içerisinde yer almakta olup toplam yüzölçümü 14 kilometrekaredir.
Yunan Afyonda kaç sene kaldı?
Çok kısa süren ilk işgalden sonra Afyonkarahisar, 13 Temmuz 1921’de ikinci kez işgal edildi ve tam bir yıl bir ay 25 gün Yunan işgali altında kaldı.
Evliya Çelebi Afyon için ne dedi?
Afyon, Kurtuluş Savaşı’nın dönüm noktasına tanıklık eden ve Türk milletinin talihsizliklerinin üstesinden geldiği sıra dışı bir şehirdir. Evliya Çelebi bu maneviyatı yüzyıllar önce hissetmiştir. Ruhu şad, mekanı cennet olsun.
Afyon Kalesinin altında ne var?
Afyonkarahisar Kalesi – Afyonkarahisar Kalenin tepesinde M.Ö.
Afyon Kalesi kaç yıllık?
674 Afyonkarahisar Kalesi / Çağı (1350)
Afyonda hangi savaş yapıldı?
Herkese mutlu Zafer Bayramı dileriz. Büyük lider Atatürk, 30 Ağustos 1924’teki büyük zaferi şu cümlelerle anlatmıştır: “Afyonkarahisar Dumlupınar Meydan Muharebesi ve son bölümü olan 30 Ağustos Zaferi, Türk tarihinin en önemli dönüm noktasıdır.”
Afyonkarahisar ismi ne zaman verildi?
Afyon ilinin ismi 2005 yılında Afyonkarahisar olarak değiştirilmiştir.
Afyon ne demek?
Afyon veya afyon sakızı, haşhaş kapsüllerinin çizilmesiyle çıkan sütlü suyun toplanmasıyla elde edilen bir uyuşturucu maddedir.
Afyon Kalesi’nin hikayesi nedir?
Afyon Kalesi, M.Ö. 19. yüzyılda Arzava Ülkesi’ne sefer düzenleyen Hitit İmparatoru II. Murşil tarafından yaptırılmıştır.
Afyonun havası neden kirli?
Şehrimiz uzun yıllardır hava kirliliği sorunuyla karşı karşıyadır. Bu kirliliğin başlıca nedeni meteorolojik ve topoğrafik koşullardır. Şehir merkezinin üç tarafının yüksek tepelerle çevrili olması hava sirkülasyonunu azaltır ve ayrıca düşük rüzgar hızı hava kirliliğine yol açar.